Ένα εκπληκτικό Ξεκίνημα

Σίγουρα ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός και η Υπνοθεραπεία δεν είναι κάτι που κάποια μέρα ξυπνάς και λες, τι να κάνω σήμερα, δεν μαθαίνω ΝΓΠ αντί να πάω λαϊκή, ιδιαίτερα δε όταν η λέξη ύπνωση έχει καταχραστεί επαναλληλημένα από κάθε σωρό επιτήδειους.


Απεριόριστη Δύναμη (;)

Όλα ξεκίνησαν από το βιβλίο του Tony Robbins, “Απεριόριστη Δύναμη” το οποίο έψαξα απο βαρεμάρα κυρίως και χωρίς ελπίδα, μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή ημέρα, καθώς βολτάραμε οικογενειακώς στην παραλλία του Καλάμου. Και έτσι, εντελώς τυχαία, σ’ αυτό το κατά τ’ άλλα άκυρο, μικρό, παραλιακό βιβλιοπωλείο, το βρήκα!
Ξεκίνησα να το διαβάζω καταλαβαίνοντας από τις πρώτες σελίδες γιατί ο Tony είναι ένας τόσο επιτυχημένος “παρακινητής” (motivator), παρ’ όλο που ο ίδιος δηλώνει ότι απεχθάνεται αυτό τον όρο…
υπνοθεραπεία Νευρογλωσσικός προγραμματισμός
“Δεν έχει να κάνει με τον στόχο που θέτεις, αλλά με το να μεγαλώσεις ώστε να γίνεις ο άνθρωπος εκείνος που μπορεί να πετύχει αυτό τον στόχο!”, Tony Robbins.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι συνεχόμενες αναφορές του στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), το NLP αυτό, και το NLP το άλλο, τι μας λες ρε φίλε, τι είναι αυτό το NLP….

Το πρώτο πείραμα

Γυρνώντας στην Αθήνα μερικές μέρες αργότερα και έχοντας ξεζουμίσει το βιβλίο μέχρι τέλους, στην σύντομη διαδρομή και όταν για ακόμη μια φορά η μεγάλη μου κόρη άρχισε να παραπονιέται ότι ζαλίζεται, είχε ένα θεματάκι με την ναυτία βλέπεις, σκέφτηκα, “χμμμμ… γιατί να μην δοκιμάσω μια από τις ασκήσεις του;” Ήταν μια εφαρμογή NLP όπως έμαθα αργότερα…
15′ αργότερα η μικρή ένιωθε υπέροχα καθώς με άτσαλο αλλά προφανώς αποτελεσματικό τρόπο επαναπρογραμματίστηκε ώστε να μην νοιώσει ξανά ναυτία σε αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Ε, αρχή ήταν, πρώτη φορά κι όλας, άφησα λόγω άγνοιας απ’ έξω τα πλοία , οπότε στο επόμενο ταξίδι της δεν τις γλίτωσε τις δραμαμίνες!
Η αλήθεια είναι όμως πως είχα εντυπωσιαστεί, το ίδιο και εκείνη… 

Το δεύτερο βήμα

Γυρνώντας λοιπόν στην Αθήνα, πήγα στα Public, άντε και λίγη γκρίζα διαφήμιση, για να αγοράσω το άλλο σούπερ διάσημο βιβλίο του Tony. Και εκεί μου έρχεται η φλασιά που άλλαξε την ζωή μου. “Γιατί να μην ψάξω βιβλία για τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό;
Πίστευα ότι θα τους μιλήσω κινέζικα και άντε να συννενοηθούμε, αποδείχθηκε όμως ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος ήταν πολύ κατατοπισμένη, με οδήγησε λοιπόν αμέσως στην σωστή βιβλιοθήκη και βουαλά! 3-4 βιβλία, αυτά μόνο, για το NLP. Καθόλου άσχημα!
Πήρα λοιπόν, ντρέπομαι που το λέω, το “Εγχειρίδιο του NLP για πρωτάρηδες” στα χέρια, κάθισα σε έναν καναπέ και άρχισα να το ξεφυλίζω. Κλασσικό εγχειρίδιο για πρωτάρηδες, πολλά σκίτσα, εικόνες, γνωμικά, συμβουλές, αστειάκια, μετά από 1,5 ώρα το είχα διαβάσει όλο. “Χρειάζομαι κάτι άλλο“, σκέφτηκα και ξαναπήγα στην πηγή…
Αυτή την φορά έπιασα ένα βιβλίο χωρίς εικόνες, μόνο λέξεις, λέξεις και λέξεις, τόσο μονότονο που ακόμη και μια εφημερίδα έχει αισθητικά περισσότερο ενδιαφέρον! Γιατί όταν άνοιξα το βιβλίο, το μάτι μου έπεσε πρώτα πάνω σε μια φράση την οποία είχα ο ίδιος πει στο παρελθόν, ότι “οι λέξεις με την δύναμη τους είναι η μαγεία“. Ώπα! Κάτι έχουμε εδώ! Ξεφυλλίζω και διαβάζω και σύντομα βρίσκομαι απορροφημένος αλλά αυτή την φορά όχι για 1,5 ώρα, μόνο 10′ χρειάστηκαν για να ξέρω ότι αυτό είναι το κατάλληλο βιβλίο! Κοιτάω το εξώφυλλο, κακοσχεδιασμένο, τον συγγραφέα, ένας Dr. Richard Bandler, α!, γιατρός, σκέφτηκα…
Ούτε που φανταζόμουν ότι ο Richard όχι μόνο δεν είναι γιατρός αλλά έχει πέντε διδακτορικά σε πέντε διαφορετικές επιστήμεςΠόσο μάλλον ότι σύντομα θα γινόταν ο δάσκαλός μου…

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός ΝΓΠ NLP στην Αθήνα


Μαθαίνοντας το “Ξ” σε νήπιο

Την ίδια στιγμή στην οικογένεια επικρατούσε ένας μικρός πανικός γιατί ο μικρός υϊός μου δεν πρόφερε σωστά το “Ξ“. Αντί αυτού, έλεγε “ΤΣΙ“. βέβαια το παιδάκι μπορεί να είναι πολύ μπροστά και να αναφερόταν στην Ζωτική Ενέργεια αλλά για καλό και κακό είχα κανονίσει την επόμενη εβδομάδα μια συνάντηση αξιολόγησης με μια λογοθεραπεύτρια. Είχα όμως επίσης φτάσει στα μισά του βιβλίου αυτού του “γιατρού” και ένα βράδυ, καθώς τον χάζευα να κοιμάται σαν αγγελάκι, γαλήνιο και υπέροχο, σκέφτηκα, “και δεν το δοκιμάζω;” Το NLP, όχι το παιδάκι. Αν και που και που ρίχνω και μια δαγκωνιά και σ’ εκείνο!
Ακολουθώντας μια απλή διαδικασία και παραμένοντας άτσαλος πρωτάρης και με μεγάλη αγωνία, ανέβασα τον μικρούλη από την κατάσταση του ύπνου σ’ εκείνη της ύπνωσης. Έλεγξα ότι είμαστε jet set και ότι όντως μιλούσα στο υποσυνείδητό του. Ωραία… “Και τώρα, τι λέμε;;;

Η εκμάθηση του “Ξ” με μια ιστορία

Του είπα λοιπόν μια όμορφη και γλυκειά ιστορία, ότι τα γράμματα κάνουν παρέλαση, μια παρέλαση γεμάτη χρώματα και χαρούμενη μουσική και εκείνος είναι ένας πολύ σημαντικός καλεσμένος σ’ αυτή την παρέλαση, και καθώς τα γράμματα περνάνε μπροστά του τα κοιτάει και τον κοιτάνε και εκείνα και ίσως κάποια να του κλείνουν το μάτι ή να τον χαιρετάνε και περνάει το άλφα… το βήτα… το γάμμα που σου στέλνει ένα φιλάκι… κλπ κλπ μέχρι που επιτέλους φτάνει και η σειρά του πολυπόθητου Ξ!!! 

“…και τώρα ήρθε η σειρά του Ξ να περάσει και αυτό μπροστά σου, όμως αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό για εσένα γράμμα και είσαι και εσύ πολύ σημαντικός για εκείνο, μάλιστα το Ξ θέλει να είναι σίγουρο πως θα λες το όνομα του σωστά ώστε όταν το χρειάζεσαι και το φωνάζεις δυνατά και καθαρά με το όνομα του, εκείνο θα το καταλαβαίνει και θα έρχεται, έτσι τώρα, το Ξ γονατίζει μπροστά σου, σε πλησιάζει και σου λέει δυνατά και καθαρά το όνομα, του… “Ξ“…, έτσι ώστε κάθε φορά που το χρειάζεσαι αυτό να είναι στην διάθεση σου…”

Μην γνωρίζοντας αν ό,τι έκανα ήταν επιτυχές, σκέφτηκα μια και είναι σε ύπνωση, δεν κόβουμε και την πάνα επιτέλους οπότε σκαρφίστηκα μια νέα ιστορία, μια νέα παραβολή γιατί το υποσυνείδητο μαθαίνει πολύ γρήγορα, πολύ γλυκά με τις ιστορίες, και για να είμαι σίγουρος ότι έγινε η δουλειά όπως έπρεπε, του ζήτησα όταν ξυπνήσει το πρωί, να μου δείξει την πάνα του και να μου πει, “μπαμπά, Ξύπνησα!

Το πρωί λοιπόν πετάχτηκε πάνω και κρατώντας την πάνα του στον αέρα φώναξε! “Μπαμπά Ξύπνησα! Και η πάνα μου είναι στεγνή!!!

Εντάξει, αυτό ήταν, αυτή την φορά κατουρήθηκα εγώ από την χαρά μου… Ήταν και ο μικρός ξετρελαμένος με το κατόρθωμα του οπότε τις επόμενες μέρες οι λέξεις που ακουγόντουσαν σπίτι περιείχαν κυρίως το Ξ… Μπαμπά, ξέλυσε μου την σακούλα, ξύνομαι, ξύστρα, ξύλο, το ξέρω, κ.α… πάντοτε με τεράστιο χαμόγελο επιτυχίας και φουσκωμένος σαν το παγώνι!
Αν λοιπόν μπόρεσα να επιφέρω μια τόσο σημαντική αλλαγή στην ζωή του παιδιού μου έχοντας διαβάσει μονάχα το μισό από το βιβλίο του καλού “γιατρού”, τι άραγε θα μπορούσα να κάνω αν με δίδασκε ο ίδιος;
Και επειδή τα όνειρα πάντοτε γίνονται πραγματικότητα όταν το θέλεις πολύ ΚΑΙ κάνεις κάτι γι’ αυτό, γράφω τώρα εδώ και μοιράζομαι την εμπειρία που άλλαξε την ζωή μου αλλά και πολλών από τότε άλλων, ως συνέπεια…  😉 

Ο Συνειδητός και ο Υποσυνείδητος Νους, ποια η λειτουργία τους;

Ο ανθρώπινος Νους, αποτελείται από δυο κυρίαρχα μέρη, τον Συνειδητό ή Λογικό και τον Υποσυνείδητο. Το ότι ο υποσυνείδητος είναι υπό- του συνειδητού δεν σημαίνει ότι είναι πιο σκοτεινός ή λιγότερο σημαντικός αλλά ότι είναι το θεμέλιο εκείνο πάνω στο οποίο αναπτύσεται ο συνειδητός.
Τα κύρια γνωρίσματα του συνειδητού είναι η παραγωγή λογικής σκέψης, η αιτιολόγηση, ερμηνεία, σύγκριση και είναι υπεύθυνος για την βραχυπρόθεσμη μνήμη, κάτι πολύ χρήσιμο στην καθημερινή μας ζωή.
Ο Υποσυνείδητος νους από την άλλη, είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία όλων εκείνων των ζωτικών λειτουργιών μας όπως την κυκλοφορία του αίματος, την αναπνοή, την ισορροπία, την επούλωση, τον πολλαπλασιασμό των κυτάρων αλλά και για την φαντασία! Μάλιστα, η φαντασία δεν περιορίζεται μόνο στην δημιουργικότητα αλλά αποτελεί και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.
Ο υποσυνείδητος νους καθορίζει με αυτή την τελευταία λειτουργία του το ποιοί είμαστε εμείς ως άνθρωποι, προσδιορίζοντας μας. Βάλε τώρα στην εξίσωση το γεγονός ότι ο υποσυνείδητος νους είναι υπεύθυνος για την μακροπρόθεσμη μνήμη και ότι εκεί αποθηκεύεται για πάντα και αρχειοθετείται οτιδήποτε έχουν συλλάβει οι πέντε αισθήσεις, νοιώθεις ίσως έτσι κι εσύ την πραγματική επιρροή που ασκεί πάνω στην συμπεριφορά μας!

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι ο πρωτόγονος άνθρωπος ήταν σε πολύ καλή επικοινωνία με το υποσυνείδητο του, μόνο που το ονόμαζε Ένστικτο. Και αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι ο εξαιρετικά εξελιγμένος πνευματικά άνθρωπος είναι και αυτός σε πολύ καλή επικοινωνία με το υποσυνείδητο του, μόνο που το ονομάζει Έμπνευση.
Και έτσι κάπου ενδιάμεσα βρίσκεται ο περισσότερος κόσμος που έχει σκεπάσει το υποσυνείδητο του με την ζεστή αλλά σκληρή κουβέρτα του συνειδητού…
Όμως τώρα κι εσύ γνωρίζεις! Γνωρίζεις το σύνολο που είσαι, πώς λειτουργεί ο νους σου, και πως μπορείς να ελέγχεσαι και να χειραγωγείσαι, από εξαρτήσεις, πάθη, συναισθήματα, διαφημίσεις και κυβερνήσεις, τι σε εμποδίζει λοιπόν να  πάρεις εσύ τον έλεγχο της ζωής σου και ν’ αρχίσεις να ζεις πραγματικά ελεύθερος;

* από την κατηγορία “Προσωπικές εξομολογήσεις”

Πέτρος Χατζηαναστασίου

NLP Practitioner & Υπνοθεραπευτής

(Νευρογλωσσολόγος θεραπευτής)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *