Ενισχύστε εύκολα και άμεσα την Διαίσθηση σας

Η παρακάτω πρόταση είναι μια πολύ απλή αλλά απίστευτα αποτελεσματική άσκηση που ο καθένας μπορεί να κάνει ώστε να ενισχύσει την διαίσθηση του, αυτόν τον εσωτερικό οδηγό που πολλοί ονομάζουν “ένστικτο“,  κάποιοι άλλοι “έκτη αίσθηση“, άλλοι υποσυνείδητο, αλλά το πώς θα το ονομάσει κάποιος δεν έχει πραγματικά μεγάλη σημασία μια και αυτό που έχει σημασία είναι το αν αυτή την μικρή φωνούλα κάποιος θα την ακούσει και αν τελικά την ακούσει, αν θα υπακούσει στο κάλεσμα της ή έστω αν θα το αξιολογήσει ή θα το συμπεριλάβει στις πιθανές επιλογές του…

“Διαίσθηση = διά + αισθάνομαι, η κατάσταση εκείνη στην οποία αισθάνεσαι κάτι χωρίς την χρήση των πέντε αισθήσεων σου.”

Όταν η διαίσθηση ενεργοποιείται, στον κάθε έναν λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι νοιώθουνκάτι” στο στήθος, άλλοι ακούν μια μικρή “φωνούλα” μέσα στο μυαλό τους, κάποιοι άλλοι έχουν μια “αναλαμπή“.

διαίσθηση και υποσυνείδητο
“Το μόνο πραγματικά πολύτιμο πράγμα είναι η διαίσθηση”, Αλβέρτος Αϊνσταϊν

 


διαίσθηση και ύπνωση
“Εμπιστευτείτε τις παρορμήσεις σας. Συνήθως βασίζονται σε γεγονότα αρχειοθετημένα λίγο κάτω από το συνειδητό επίπεδο”, Dr. Joyce Brothers, διάσημη Αμερικανίδα ψυχολόγος

Τα μέρη της άσκησης

Η παρακάτω άσκηση περιλαμβάνει δυο βασικά μέρη. Το πρώτο είναι η αναγνώριση του ότι η διαίσθηση έχει ενεργοποιηθεί και το δεύτερο η αξιολόγηση του μηνύματος της.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και αν η διαίσθηση ενεργοποιείται στον κάθε έναν, πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία. Δηλαδή, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να δημιουργήσεις τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες στις οποίες θα μπορέσει αυτή να γίνει αντιληπτή. Και αφού είναι μια εσωτερική διαδικασία το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να στρέψεις για μια στιγμή την προσοχή σου εσωτερικά. Το να πας βαθειά, πολύ βαθειά μέσα σου, σημαίνει ότι περνάς πέρα από τα όρια της λογικής κρίσης όπως αυτή αντιπροσωπευεται από τον συνειδητό σου νου.

Ο νους και η λειτουργία του, η λογική σκέψη, βρίσκονται στην επιφάνεια, …λογικό αφού η λογική σκέψη είναι ο συνδετικός κρίκος, ίσως ακόμη και προϋπόθεση για την επιτυχημένη διάδραση του ατόμου με το περιβάλλον του. Μόνο όταν προσπεραστεί η καθημερινή λειτουργία του μπορεί κάποιος να αποσπαστεί προσωρινά από την επιφάνεια και να στρέψει την προσοχή του πραγματικά εσωτερικά.

διαίσθηση και υπνοθεραπεία
“Η διαίσθηση είναι κάτι το πανίσχυρο, περισσότερο ισχυρό και από την διάνοια”, Steve Jobs, ιδρυτής της Apple

Το πρώτο βήμα

Άρα στην πραγματικότητα το πρώτο βήμα, το να νιώσεις δηλαδή ότι η διαίσθηση σου έχει ενεργοποιηθεί, είναι να ησυχάσεις τον νου σου ή αν προτιμάς, τις σκέψεις που κάνεις. Το οποίο βέβαια έχει μια λογική γιατί αν παρομοιάσουμε την διαίσθηση με μια μικρή εσωτερική φωνούλα, αυτή πιο εύκολα μπορεί να ακουστεί σε ένα ήσυχο περιβάλλον παρά σε ένα πολύβουο. Και το πρώτο μέρος της άσκησης επιτυγχάνει ακριβώς αυτό.

Και το δεύτερο…

Το δεύτερο μέρος της άσκησης αφορά το κατά πόσον είσαι έτοιμος να δεχτείς αυτό που σου ψιθυρίζει η διαίσθηση σου και να το αξιοποιήσεις. Για ακόμη μια φορά και σε αυτό, παίζει πρωτεύοντα ρόλο ο εφησυχασμός της σκέψης. Η διαίσθηση είναι μια εσωτερική διεργασία και άρα, όπως και τα θέματα της καρδιάς, δεν μπορεί να αναλυθεί ή ερμηνευτεί με ένα τόσο διαφορετικό εργαλείο όπως είναι ο νους.

Για παράδειγμα, μπορεί η διαίσθηση σου να σου λέει να μείνεις μακρυά από κάποιον άνθρωπο ενώ η λογική σου να μην μπορεί να σου δώσει κάποιο εύλογο επιχείρημα. Μπορεί η διαίσθηση σου να σου λέει να πάρεις ένα ρίσκο ή ίσως και να μην πάρεις ενώ η λογική σου σε αποτρέπει ή αντίστοιχα σε προτρέπει. Μπορεί η διαίσθηση σου να σε καλεί να εμπιστευτείς έναν άνθρωπο ή μια κατάσταση αλλά ο νους σου να μην μπορεί να το δικαιολογήσει.

διαίσθηση και ασυνείδητο
Η δύναμη της διαίσθησης ήταν γνωστή από την αρχαιότητα… Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια

Αν λοιπόν η διαίσθηση σου σε παροτρύνει να κάνεις κάτι ενώ ο νους σου είτε δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει σχετικά μ’ αυτό είτε δεν μπορεί να το δικαιολογήσει, εφ’ όσον το ρίσκο δεν ενέχει κάποιον σοβαρό κίνδυνο όπως σωματική βλάβη δικής σου ή τρίτων ή απώλεια περιουσίας, τότε ίσως να έπρεπε να το πάρεις. Και όσο περισσότερο επικεντρώνεσαι στην εσωτερική αυτή φωνούλα, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να την ξεχωρίζεις και να την αναγνωρίζεις έτσι ώστε πολύ σύντομα θα μπορείς να ξεχωρίσεις αμέσως ποιά αυτή είναι και τι ακριβώς σου λέει.


Διαίσθηση : Άσκηση ενδυνάμωσης…

1 – Προετοιμασία

Εξασφάλισε λίγο προσωπικό χρόνο και χώρο. Στην αρχή η προετοιμασία είναι μέρος της διαδικασίας αλλά σύντομα θα μπορείς να το κάνεις σε μια στιγμή, οπουδήποτε. Εφάρμοσε ένα μικρό τελετουργικό με το οποίο ο συνειδητός νους θα αρχίσει να προετοιμάζεται για την προσωρινή σιγή του. Βάλε τα παιδιά για ύπνο, κλείσε το τηλέφωνο, βάλε μια χαλαρωτική, ήρεμη μουσική, άναψε ίσως ένα κεράκι και βρες μια αναπαυτική θέση στην οποία μπορείς άνετα να χαλαρώσεις.

Κλείσε τα μάτια σου αν αυτό σε βοηθάει να σχηματίσεις ευκολότερα νοερές εικόνες και φαντάσου ότι  βρίσκεσαι σε ένα μέρος υποφωτισμένο αλλά φιλικό, θα μπορούσε να είναι ένα δάσος, ένα σπίτι, μια πόλη, ένας πλανήτης, και αρχίζεις με πολύ αργά βήματα να κινείσαι μέσα του. Καθώς περπατάς φέρε στο μυαλό σου για τελευταία φορά αυτή την κατάσταση στην οποία χρειάζεσαι βοήθεια ή καθοδήγηση από την διαίσθηση σου. Δεν χρειάζεται να την αναλύσεις ή να ψάξεις να βρεις λύσεις ή επιλογές, απλά να την προσδιορίσεις.

2 – Πορεία προς τον χώρο της διαίσθησης

Και ενώ συνεχίζεις να περπατάς και ενώ τα βήματα σου είναι αργά αλλά σταθερά και σίγουρα, βρίσκεσαι σ’ ένα σημείο το οποίο ξεχωρίζει και είναι καλά φωτισμένο. Και τώρα μπορείς να συγκεντρώσεις όλη σου την προσοχή σε αυτόν τον χώρο ώστε να μην έχει πια σημασία το θέμα που σε απασχολεί, άλλωστε αυτός είναι ο χώρος που περιέχει την λύση, την διαισθητική απάντηση, και ήρθε η ώρα να επικεντρωθείς τώρα σ’ αυτήν. Ίσως κι όλας αυτό το σημείο να ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο χώρο, θα μπορούσε να είναι ένα ξέφωτο χωρίς δέντρα, το παιδικό σου δωμάτιο, ένα σημείο με πολύ χρώμα στην πόλη, ένα σημείο ιδιαίτερης σημασίας στην Γη ή όπου αλλού… Το σημαντικό είναι αυτό το μέρος να έχει πολύ φως, ίσως και χρώμα, να είναι ήσυχο και να το αισθάνεσαι πολύ μα πολύ φιλικό και ασφαλές. Πρόκειται για το δικό σου προσωπικό, διαισθητικό, ασφαλές μέρος.

3 – Ο χώρος της διαίσθησης, το μήνυμα

Τώρα μείνε σε αυτόν τον χώρο, παραδώσου ολοκληρωτικά σ’ αυτόν απλά με το να παραμείνεις εκεί, σιωπηλή, ήσυχη, ασφαλής και απλά περίμενε. Επέτρεψε απόλυτη ελευθερία στην έκφραση σου, είναι δικές σου οι εικόνες και βρίσκεσαι ήδη στον χώρο της διαίσθησης. Παρατήρησε τον χώρο και τις αλλαγές που ίσως συμβαίνουν. Πιθανόν μια απο τις ζωγραφιές που είναι κολλημένες στον τοίχο να γράφει ή να απεικονίζει κάτι ή κάποιος να γράφει κάτι σε ένα τζάμι με το δάχτυλο πάνω στους υδρατμούς, θα μπορούσε να είναι εσύ σε μια νεότερη ηλικία ή ακόμη και κάποια μορφή να σε πλησιάζει και να σου λέει κάτι ή να σου δείχνει κάτι. Μπορείς τώρα απλά να δεχτείς αυτό που γίνεται χωρίς να προσπαθείς να εξηγήσεις για παράδειγμα ποιός είναι αυτός, γνωστός ή άγνωστος, θυμίσου, βρίσκεσαι στον χώρο της διαίσθησης, εκεί που ο συνειδητός νους έχει προσωρινά σιωπήσει.

Μόλις πάρεις το μήνυμα που η διαίσθηση σου πρόσφερε, νιώσε ευτυχισμένη γιατί μόλις κατάφερες να χρησιμοποιήσεις ένα από τα πιο χρήσιμα και πολύτιμα εργαλεία που έχει ο άνθρωπος στην διάθεση του, εκείνο που οδήγησε σε όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις και πρωτοπόρες ιδέες που αλλάξαν τον κόσμο.

4 – Η επιστροφή με την λύση

Ακολούθησε την αντίστροφη πορεία γεμάτη ικανοποίηση και χαρά και ευτυχία γνωρίζοντας πως τώρα γνωρίζεις την απάντηση σε ό,τι σε προβλημάτιζε πριν και άρχισε σιγά σιγά να στρέφεις την προσοχή σου στο εξωτερικό σου περιβάλλον γνωρίζοντας επίσης ότι αυτή η γνώση είναι για πάντα δική σου, αρχίζοντας πρώτα με το ίδιο σου το σώμα, η αίσθηση του πως αυτό ακουμπάει στο κάθισμα, μικρές κινήσεις των δαχτύλων των χεριών ή και των ποδιών, στους ήχους τριγύρω σου, την μουσική, μικρές κινήσεις των ματιών, ίσως να τα ανοίξεις κι όλας, ή ίσως να προτιμήσεις να παραμείνεις έτσι ήρεμη και χαλαρή και να βυθιστείς σε έναν από τους πιο γλυκούς και χαλαρωτικούς ύπνους της ζωής σου.


το υποσυνείδητο και ο λογικός νους

“Αυτός ο όρος, Διαίσθηση, δεν υποδηλώνει κάτι αντίθετο με την λογική, παρά κάτι πέρα από την δικαιοδοσία της λογικής”, Carl Gustav Jung, θεμελιωτής της Ψυχανάλυσης 

Δικαιολόγηση της Διαίσθησης με την Λογική

Είναι πιθανόν η λογική σου να αμφισβητήσει τα ευρήματα σου και αυτό είναι…λογικό οπότε κρατώντας αυτήν ακριβώς την επίγνωση, ότι αυτη είναι η δουλειά της λογικής, αξιολόγησε τα ακόλουθα και ακόμη καλύτερα γράψε τις απαντήσεις:

  • Τι θα συμβεί αν ακολουθήσεις την διαίσθηση σου?
  • Τι δεν θα συμβεί αν ακολουθήσεις την διαίσθηση σου?
  • Τι θα συμβεί αν ακολουθήσεις την λογική σου?
  • Τι δεν θα συμβεί αν ακολουθήσεις την λογική σου?

Τώρα έχεις διαθέσιμα όλα τα δεδομένα για την πιο ολοκληρωμένη στρατηγική λήψεως αποφάσεων που εφάρμοσες ποτέ αφού έλαβες υπ’ όψιν σου τις απεριόριστες υπολογιστικές δυνατότητες και επιλογές του υποσυνείδητου σου, συνδυάζοντας το με την ορθολογική σκέψη του συνειδητού σου. Στην πραγματικότητα χρησιμοποίησες με σοφία την κριτική σου σκέψη για μια σωστή αξιολόγηση βασισμένη στις εσωτερικές θεμελιώδεις αξίες σου και όχι στα άμεσα διαμορφωμένα εξωτερικά πρότυπα της κοινωνίας.

διαίσθηση σύμφωνα με τον Αϊνσταϊν
“Ο διαισθητικος νους είναι ένα ιερό δώρο και ο λογικός νους ένας πιστός υπηρέτης. Έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία η οποία τιμάει τον υπηρέτη και έχει ξεχάσει το δώρο.”, Αλβέρτος Αϊνσταϊν

[poll id=”2″]
Πέτρος Χατζηαναστασίου
NLP Practitioner & Κλινικός Υπνωτιστής

(Νευρογλωσσολόγος θεραπευτής)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *