Η δύναμη της ουσιαστικής επικοινωνίας

“Δεν είναι δυνατόν να μην επικοινωνείς.”, Dr. Richard Bandler. Είναι όμως δυνατόν να μην υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία . Και δυστυχώς και πολύ συνηθισμένο. Και όταν η επικοινωνία δεν είναι ουσιαστική αλλά επιφανειακή τότε σίγουρα δεν είναι και αποτελεσματική. Ποιός είναι όμως ο ορισμός της ουσιαστικής, της βαθειάς επικοινωνίας

Γιατί οι άνθρωποι επικοινωνούν;

Ας εξετάσουμε γιατί οι άνθρωποι επικοινωνούν εξ’ αρχής. Ο σκοπός κάθε επικοινωνίας είναι η μεταφορά και κατανόηση ενός μηνύματος. Ουσιαστική επικοινωνία υπάρχει όταν το μήνυμα έχει μεταφερθεί και έχει γίνει αντιληπτό από τον δέκτη. Δυστυχώς η καθημερινή επικοινωνία περιλαμβάνει πολλές αποστολές μηνυμάτων τα οποία είτε δεν τα λαμβάνει ο δέκτης είτε το νόημα τους παραμένει ακατανόητο ή διαστρεβλωμένο. Έτσι, είναι πολύ συνηθισμένο ένας άνθρωπος να λέει ένα πράγμα και ένας άλλος να καταλαβαίνει ένα άλλο, οδηγώντας τον πρώτο να προβεί σε αναληθή συμπεράσματα όπως “δεν μου δίνει σημασία”, “δεν νοιάζεται”, ή “δεν ενδιαφέρεται“. Η αλήθεια είναι πως ο αποστολέας του μηνύματος έχει μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα, ξέρει πολύ καλά τι εννοεί, πως νοιώθει, έτσι, όταν διαπιστώνει πως ο δέκτης του μηνύματος δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτό οδηγείται σε επίσης δικά του, εσφαλμένα συμπεράσματα. Στην πραγματικότητα το λάθος είναι αποκλειστικά δικό του μια και ο άλλος είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα, με άλλες πεποιθήσεις, πιστεύω και ανάγκες, διαφορετικό τρόπο σκέψης και αξίες.


Case Study

Θυμάμαι την περίπτωση ενός ζευγαριού, η γυναίκα ήταν πεπεισμένη πως ο άντρας της απλά δεν νοιαζόταν να κατανοήσει την ανάγκη της για ηρεμία. Για μήνες του “έλεγε” πως αυτή η τακτική που ακολουθεί την κουράζει και εκείνος για μήνες την “αγνοούσε“. Το ζευγάρι έφτασε τελικά στα άκρα μια και από τις δυο πλευρές η απογοήτευση και το αίσθημα της αδικίας κυριαρχούσαν. Μετά από μια συζήτηση μαζί τους προέκυψε πως αυτό που για εκείνη ήταν ένας εσωτερικός τυφώνας, για εκείνον ήταν ένα απαλό αεράκι. Είχαν διαφορετικό μέτρο για την ένταση και προφανως και διαφορετικά σταθμά. Όπως γινεται συνήθως, η γυναίκα πίστευε πως ο σύζυγος της καταλαβαίνει πολύ καλά πόσο ανυπόφορη είναι για εκείνην αυτή η κατάσταση και αδιαφορούσε. Και φυσικά εκείνος δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το μέγεθος της σοβαρότητας. Για εκείνον ήταν απλά μια γκρίνια. Και οι δυο ήταν πολύ δυσαρεστημένοι ο ένας από τον άλλο ενώ στην πραγματικότητα αναφερόντουσαν σε εντελώς διαφορετικά πράγματα! Ήταν σαν να διαφωνούσαν για τα χρώματα ενός πίνακα όταν στην πραγματικότητα ο καθένας κοιτούσε τον δικό του!


Πώς να έχεις μια ουσιαστική επικοινωνία

Ο τρόπος για να είναι μια επικοινωνία ουσιαστική, όποια και αν είναι αυτή, είναι ο πομπός του μηνύματος να επιβεβαιώσει την ακριβή λήψη του από τον δέκτη! Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της χρήσης ξεκάθαρων, με απόλυτη σαφήνεια λέξεων και με την χρήση ερωτήσεων. Ναι, οι ερωτήσεις είναι και αυτές πάρα πολύ σημαντικές για την βαθειά, ουσιαστική επικοινωνία. Ρωτώντας τον δέκτη να σας μεταφέρει ξανά το αρχικό μήνυμα, με χρήση όλων εκείνων των διαστρεβλώσεων και πεποιθήσεων που έχει εκείνος, είναι ο μόνος τρόπος να βεβαιωθεί κάποιος ότι το μήνυμα έχει γίνει αντιληπτό. Αν αυτό που ακούσει είναι ίδιο με αυτό που είπε αρχικά, ο σκοπός της επικοινωνίας έχει επιτευχθεί. Αν υπάρχει διαφορά περαιτέρω ανάλυση ή εξήγηση απαιτείται.

Ουσιαστική επικοινωνία με NLP νευρογλωσσικό προγραμματισμό

Η ελλειματική επικοινωνία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη ειδικά ανάμεσα στα ζευγάρια και στις οικογένειες, εκεί δηλαδή που η επικοινωνία είναι καθημερινή και η σχέση των συμμετεχόντων στενή. Φυσικά είναι επίσης επικίνδυνη και στις εργασιακές σχέσεις και στις κοινωνικές. Η ελλειματική επικοινωνία δημιουργεί πρόβλημα σε κάθε μορφή ανθρώπινης συνδιαλαγής. Κάποιες φορές το τίμημα είναι μικρό, άλλες τεράστιο.


Η επικοινωνία με τον εαυτό

Η πιο ύπουλη όμως μορφή ελλειματικής επικοινωνίας είναι εκείνη του εσωτερικού διαλόγου. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται με το ασυνείδητο τους συναισθήματα τα οποία όταν φέρνουν προς επεξεργασία στον συνειδητό τους νου δεν είναι ξεκάθαρα. Έτσι γίνονται συνήθως έρμαια των συναισθημάτων τους και οδηγούνται σε συμπεριφορές που δεν εξηγούνται με την λογική. Περιθωριοποιούνται και γίνονται αντιπαθείς ή βρίσκουν καταφύγιο μέσα στον ρόλο του θύματος.

Άσκηση στην ουσιαστική επικοινωνία

Πολλές φορές υποδεικνύω σε πελάτες μου που στέκονται σαστισμένοι μπροστά στην ένταση ή και στο μέγεθος ενός προβληματισμού με όλη εκείνη την ευφάνταστη συνοδεία συναισθημάτων που συνήθως τον συντροφεύουν, απλά να φτιάχνουν λίστες. Γράφοντας σε ένα χαρτί όλες εκείνες τις σκέψεις γύρω από ένα θέμα, εξαναγκάζεις τον συνειδητό νου να επιβραδύνει έτσι ώστε οι σκέψεις ή και τα συναισθήματα να έρχονται με την σειρά και όχι μαζεμένα, κατακλυσμιαία και ακατάστατα δημιουργώντας ένα τεράστιο και απροσπέλαστο βουνό και να μετατρέπονται σε εκείνη την θολούρα που δεν επιτρέπει να δεις καθαρά.

Μπορείς ίσως να αρχίσεις κι εσυ σήμερα να κανεις το τεστ της ουσιαστικής επικοινωνίας και να διαπιστώσεις σε ποιό βαθμό την χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα σου. Είναι σίγουρο πως άμεσα θα διαπιστώσεις τα ευεργετικά ωφέλη της τόσο στην δίκη σου ψυχική υγεία όσο και στων άλλων.

Γιατι είναι αδύνατον να μην επικοινωνείς. Οπότε μπορείς απλά να το κάνεις με τον σωστό τρόπο.


Πέτρος Χατζηαναστασίου
NLP Practitioner & Κλινικός Υπνωτιστής

(Νευρογλωσσολόγος θεραπευτής)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *