Αναδρομή σε Προηγούμενη Ζωή

Αλήθεια? Είσαι υπνωτιστής?, ρώτησε με περιέργεια και ενθουσιασμό, ό,τι δηλαδή γίνεται συνήθως μόλις κάποιος μαθαίνει ότι αυτό είναι το επάγγελμα μου. Θα μπορούσες να κάνουμε μια αναδρομή σε προηγούμενες ζωές, ρώτησε με λάμψη στα μάτια της. Φυσικά, αν και αυτό ξέρεις είναι αμφιλεγόμενο, αλήθεια, γιατί θέλεις να κάνεις κάτι τέτοιο? Από περιέργεια, μου απάντησε…

αναδρομή σε προηγούμενες ζωές - μύθοι της ύπνωσης

Αν υπάρχει ένας και μοναδικός λόγος που ο υπνωτισμός ή η υπνοθεραπεία, αν και αυτά τα δυο είναι τόσο συγγενικά, είναι τόσο διαφορετικά επίσης, έχει μια κακή φήμη, είναι ακριβώς γιατί τα κατάλληλα εργαλεία έπεσαν σε λάθος χέρια και έγινε έτσι λάθος χρήση τους. Είναι σαν εκείνο το μαχαίρι που έχεις στην κουζίνα, τόσο χρήσιμο και πολύτιμο εργαλείο το οποίο όμως με λάθος πρόθεση μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Ευτυχώς ο υπνωτισμός δεν μπορεί να αποβεί επικίνδυνος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες εφ’ όσον πληρούνται οι βασικές αρχές διεθνών οργανισμών πιστοποίησης, μπορεί όμως να γελοιοποιηθεί ή να χρησιμοποιηθεί για λάθος εφαρμογές, όπως όταν σκάβεις για παράδειγμα με το μαχαίρι αντί να χρησιμοποιήσεις το φτυάρι, μπορεί να καταφέρεις ν’ ανοίξεις τελικά εκείνην την τρύπα, το μαχαίρι όμως θα στομώσει, έτσι και ο υπνωτισμός με λάθος σκοπό απλά στομώνει κι αυτός και χάνει την αξιοπιστία του…

Γλυκά της εξήγησα πως είμαι κλινικός υπνοθεραπευτής και πως δεν είναι στο ενδιαφέρον μου απλά να ικανοποιώ την περιέργεια των πελατών μου, μόνο και μόνο γιατί είναι πραγματικά κρίμα να πάει χαμένη μια καλή ύπνωση, όταν κάποιος μπορεί να μάθει τόσα πολλά, να κάνει τόσες πολλές νέες ανακαλύψεις για τον εαυτό του έτσι ώστε τελικά να επιφέρει εκείνες τις αλλαγές που απλά θα κάνουν την ζωή του καλύτερη.

Αν είσαι διατιθεμένη, και μόνο αν είσαι διατιθεμένη να χρησιμοποιήσεις εκείνη την γνώση που θ’ ανακαλύψεις έτσι ώστε επιστρέφοντας να την κάνεις ολοδική σου και να την χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικά ώστε να επιφέρεις εκείνη την αλλαγή που τόσο χρειάζεσαι στην ζωή σου, τότε φυσικά και θα το κάνουμε! Αμέ!, είπε.

αναδρομή σε προηγούμενη ζωή


Τι ακριβώς είναι όμως μια Αναδρομή Σε Προηγούμενες Ζωές?

Φυσικά υπάρχουν πολλές ερμηνείες σχετικά με το τι ακριβώς είναι, κάπου προς το τέλος παραθέτω και ποια είναι η δική μου άποψη…

α. Μετενσάρκωση

Η ψυχή επιστρέφει πολλές φορές σ’ ένα σώμα σ’ αυτό τον κόσμο ώστε να αποκτήσει τις εμπειρίες και τις γνώσεις εκείνες που θα της επιτρέψουν να εξελιχθεί όπως θέλει. Η ψυχή είναι αναλλοίωτη και αιώνια, είναι σαν τον οδηγό ενός αυτοκινήτου που όταν εκείνο φθαρεί απλά εκείνος αλλάζει αυτοκίνητο, μεταφέροντας μαζί του όλες τις γνώσεις και εμπειρίες που έχει ήδη αποκτήσει, γνώσεις και εμπειρίες οι οποίες είναι καταγεγραμμένες από τον ασυνείδητο νου και άρα και προσβάσιμες από αυτόν.

β. Γενετική Μνήμη

Όλες οι μνήμες μια ζωής καταγράφονται στον γενετικό κώδικα κάποιου και μεταφέρονται έτσι από γενιά σε γενιά. Αυτή η θεωρία όμως δεν εξηγεί πως είναι δυνατόν να ενσαρκώνεται κάποιος σε διαφορετικό περιβάλλον κάθε φορά όπου δεν υπάρχει γενετική σχέση για παράδειγμα, μια φορά στην Ελλάδα, μια άλλη φορά στην Αμερική κ.α.

γ. Προϊόν Φαντασίας

Έχει άραγε πραγματικά σημασία αν τελικά είναι δημιούργημα φαντασίας ή όχι εφ’ όσον την στιγμή εκείνη όντως αποτελεί την πραγματικότητα του θεραπευόμενου? Όταν μια σκέψη ή μια νοερά κατασκευασμένη εικόνα δημιουργηθεί πολύ έντονα, ο ίδιος ο εγκέφαλος που την δημιουργεί δεν είναι πλέον σε θέση να διακρίνει το πραγματικό από το φανταστικό έτσι ώστε αυτό που έχει πραγματικά σημασία να μην είναι πλέον το αν είναι προϊόν φαντασίας αλλά κατά πόσο μπορεί πραγματικά να επιφέρει την επιθυμητή αλλαγή. Αυτή η πολύ σωστή κατά τα άλλα θεωρία δεν εξηγεί πως είναι δυνατόν να ανακτούνται ακριβή ιστορικά στοιχεία για γεγονότα που ο θεραπευόμενος δεν θα μπορούσε να γνωρίζει.


Λόγοι για Αναδρομή

Οι λόγοι που ο κάθε ένας επιλέγει να βιώσει μια τόσο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία όπως η αναδρομή σε προηγούμενη ζωή ποικίλουν….

α. Θεραπεία

Αυτό που είσαι σήμερα είναι απλά το άθροισμα όλων εκείνων των βιωμάτων που έχεις ζήσει σε όλες τις προηγούμενες ζωές σου. Αυτές προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα και χαρακτήρα σου σήμερα και σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια βαθιά συναισθηματικά τραύματα του παρελθόντος μπορούν να δημιουργήσουν ψυχολογικά προβλήματα στο παρόν που ίσως να είναι δύσκολο ή χρονοβόρο ή απλά να μην μπορούν να θεραπευτούν με κλασσικές μεθόδους. Η θεραπεία με αναδρομή σε προηγούμενες ζωές μπορεί να απελευθερώσει αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα μέσω της κατανόησης του γεγονότος και να επιφέρει έτσι μια ευεργετική, καλοδεχούμενη και άμεση αλλαγή.

β. Κατανόηση

Εξερευνώντας και κατανοώντας τις προηγούμενες ζωές σου αναπτύσσεται μπροστά σου ολόκληρη εκείνη η αυλαία που αποτελεί τον χαρακτήρα σου. Μπορείς ξαφνικά να συνειδητοποιήσεις γιατί σε έλκουν τόσο πολύ συγκεκριμένα μέρη, συμπεριφορές ή άνθρωποι και καταστάσεις.

γ. Περιέργεια

Αυτό δεν το συζητάω καν μια και χρησιμοποιεί την ύπνωση καθαρά ως μέσο διασκέδασης, παρόλο που ομολογουμένως αποτελεί έναν καταπληκτικό τρόπο να περάσει κάποιος καλά! 😉 Όμως μπορεί το τερπνόν να έρχεται μετά του ωφελίμου, αλλά μόνον έτσι. Έχω αποφασίσει να εξασκώ την ύπνωση μόνον ως μέσο βελτίωσης του ανθρώπου και όχι ως μέσω διασκεδασης. Δεν κρίνω τους “σκηνικούς υπνωτιστές” απλά δεν είναι μια επιλογή που εγώ κάνω.

δ. Σχέσεις

Πολύ συχνά κάποιες ψυχές επιλέγουν να ενσαρκώνονται μαζί ξανά και ξανά, ακόμη και ομάδες ψυχών, απλώς εναλλάσσοντας ρόλους μεταξύ τους. Ίσως σου έχει συμβεί και εσένα να συναντήσεις κάποιον για πρώτη φορά και να νοιώσεις ότι τον ήξερες όλη σου την ζωή.


Είναι η αναδρομή αποτελεσματική;

Οι περισσότεροι θεραπευτές, ειδικοί και μη, ασχολούνται με το κατά πόσον η αναδρομή σε προηγούμενες ζωές είναι τελικά αληθινή ή όχι. Προσωπικά εμένα δεν με απασχολεί καθόλου κάτι τέτοιο παρά μόνο το κατά πόσον η αναδρομή σε προηγούμενες ζωές μπορεί να επιφέρει εκείνη την αλλαγή που επιθυμεί ο θεραπευόμενος. Αν αυτό γίνεται, τότε είναι αληθινή. Και από την εμπειρία μου μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι όταν κάποιος έχει ανακαλύψει όλες εκείνες τις γνώσεις που ο υποσυνείδητος νους του επέτρεψε να αποκτήσει επίγνωση, ακόμη και όταν ο ίδιος δεν γνωρίζει ακριβώς το θέμα για το οποίο θέλει να επιφέρει αυτή την αλλαγή, το υποσυνείδητο γνωρίζει, επιστρέφοντας σε πλήρη εγρήγορση είναι βαθιά αλλαγμένος, είναι χαρούμενος και έτοιμος να αγκαλιάσει αυτή την συχνά λυτρωτική εμπειρία και ανυπόμονος να χρησιμοποιήσει αυτά τα νέα ευρήματα ώστε να αποκτήσει όλα εκείνα που είχε ανάγκη βαθιά μέσα του.

Όταν μιλάμε για αναδρομή σε προηγούμενες ζωές, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε αναδρομή σε προηγούμενη ζωή μια και συνήθως το υλικό που κάποιος έχει να κατανοήσει έπειτα από μία και μόνο αναδρομή σε μία και μόνο προηγούμενη ζωή είναι υλικό που απαιτεί ώρες αποκωδικοποίησης και επεξεργασίας! Η διαδικασία η οποία χρησιμοποιώ δίνει πλήρη ελευθερία στο υποσυνείδητο να επιλέξει εκείνη την συγκεκριμένη τα οφέλη της οποίας θα έχουν την μεγαλύτερη απήχηση και θα προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος στην τωρινή ζωή.


Συχνές ερωτήσεις που δέχομαι πριν την συνεδρία περιλαμβάνουν:

1. Είναι ασφαλές? Εννοώ, και αν απλά “κολλήσω” εκεί?

Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, άλλωστε εδώ δεν μιλάμε για μεταφυσική, μιλάμε για μια από τις πιο φυσικές και αβίαστες ανθρώπινες εμπειρίες. Όσο πραγματική και αν φαντάζει αυτή η νέα – παλιά πραγματικότητα δεν παύει να είναι μια κατάσταση στην οποία έχεις πρόσβαση μόνο μέσω του υποσυνείδητου Νου σου. Το φυσικό σου σώμα, η ίδια η ενέργεια σου αν θέλεις, παραμένει στο εδώ και τώρα, σε ένα ασφαλές και απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον.

2. Και αν εκεί βιώσω κάτι δυσάρεστο?

Αυτό είναι όντως πιθανό μια και αρκετές φορές μια αναδρομή γίνεται για να επιλυθεί ένα τραύμα ή να επέλθει μια βαθιά κατανόηση, γι’ αυτόν τον λόγο η διαδικασία που εφαρμόζεται, εφ’ όσον ο θεραπευτής είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος να κάνει κάτι τέτοιο, περιέχει όλες εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας που θα σου επιτρέψουν να αποκομίσεις όλες εκείνες τις νέες γνώσεις αφήνοντας την ένταση του τραύματος απ’ έξω. Άλλωστε ο ικανός θεραπευτής την ώρα της αναδρομής, ακόμη και όταν δεν σου μιλάει, δεν καπνίζει, πίνει καφέ ή ελέγχει τα μηνύματα στο κινητό του. Είναι εκεί, μαζί σου, είναι ο οδηγός σου που διαβάζει κάθε δευτερόλεπτο τις φυσικές σου εκφράσεις και αντιδράσεις ώστε να γνωρίζει κάθε στιγμή την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι και να παρέμβει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

3. Και αν σου συμβεί εσένα κάτι εκείνη την ώρα?

Οι προηγούμενες δικλείδες ασφαλείας που ανέφερα θα λειτουργήσουν και εσύ πιθανότατα θα γλιστρήσεις σε έναν υπέροχο χαλαρωτικό ύπνο ή μόνη σου θα επανέλθεις μετά από λίγο στον παρόντα χρόνο. Σε παρακαλώ στην συνέχεια ζήτησε βοήθεια για εμένα! 😉

4. Γίνεται αναδρομή μέσω Skype?

Φυσικά και γίνεται, είναι απαραίτητο όμως να έχουν τηρηθεί πρώτα όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που ούτως ή άλλως απαιτούνται για να γίνει μια συνεδρία υπνοθεραπείας μέσω Skype ή άλλου μέσου που αποκλείει την φυσική μου παρουσία. Ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος υπνοθεραπευτής έχει εξασφαλίσει από πριν εκείνους του τρόπους που θα την συνέχιση της συνεδρίας ακόμη και όταν τύχει να κλείσει η γραμμή.

5. Χρειάζεται να κάνω κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία?

Το μόνο που χρειάζεται είναι να φοράς άνετα και χαλαρά ρούχα και ίσως να μην έχεις στερηθεί πολύτιμο ύπνο μια και όντας σε μια κατάσταση εξαιρετικής χαλάρωσης αν το σώμα χρειάζεται άμεσα θεραπευτικό ύπνο είναι πιθανόν να τον επιδιώξει! Επίσης το μόνο που χρειάζεται να φέρεις μαζί σου είναι την περιέργεια και ανυπομονησία για να επιτύχεις εκείνες τις αλλαγές που επιθυμείς!

6. Πόσην ώρα θα χρειαστώ μετά να “συνέλθω”

Επειδή μπορεί να βρίσκεσαι σ’ αυτή την κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης για πολύ ώρα, είναι πιθανόν το σώμα σου να χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στον παρόντα χρόνο, μια αίσθηση κάπως σαν μόλις να έχεις ξυπνήσει. Καλό λοιπόν είναι μετά και για την επόμενη ώρα να μην έχεις να πάρεις κάποιες σοβαρές αποφάσεις ή να χειριστείς μηχανήματα που θα μπορούσαν να θέσουν εσένα ή τους γύρω σου σε κίνδυνο. Ούτως ή άλλως όμως μετά την λήξη της συνεδρίας θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να επεξεργαστούμε τα πολύτιμα εκείνα ευρήματα!

7. Θα καταγραφεί η συνεδρία? (καλά, αυτό δεν το ρωτάνε, το λέω όμως πάντα!)

Η συνεδρία, όπως και κάθε άλλη συνεδρία υπνοθεραπείας καταγράφεται ηχητικά ή και με βίντεο αν ο πελάτης επιτρέψει. Είναι πιθανόν, και εφ’ όσον κρίνω ότι είναι για το καλό του θεραπευόμενου να δοθεί ολόκληρο αντίγραφο ή μέρη εκείνου όπως απαιτείται. Κατανοώντας ότι το υλικό μπορεί και συνήθως περιλαμβάνει πολύ προσωπικές πληροφορίες καθώς και έντονα συγκινησιακές αντιδράσεις, η ταυτότητα του θεραπευόμενου προστατεύεται στο έπακρο. Μόνο κατόπιν έγγραφης άδειας του θεραπευόμενου το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο για εκπαιδευτικούς λόγους ή για λόγους προώθησης, εξαιρούμενης φυσικά της απομαγνητοφώνησης.


Πέτρος Χατζηαναστασίου
NLP Practitioner & Κλινικός Υπνωτιστής

(Νευρογλωσσολόγος θεραπευτής)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *